www.superstarsi.pl
Czy któreś z produktów spożywczych są szczególnie zalecane w diecie osób chorych na cukrzycę?
O diecie cukrzycowej napisano tomy. Zawsze warto jednak przypominać najważniejsze zasady: w diecie pacjentów z cukrzycą węglowodany powinny zajmować od 40 do 50 proc. Powinny to być jednak głównie węglowodany złożone. Przede wszystkim pochodzące z warzyw. Drugą wskazówką jest wartość indeksu glikemicznego. Chorzy na cukrzycę powinni wybierać produkty z niskim IG (poniżej 40).
Jednak nie wszystkie produkty o bardzo niskim, wręcz zerowym IG są zalecane dla cukrzyków. Wino wytrawne ma np. zerowy indeks glikemiczny. Jednak nie znaczy to, że alkohol jest zalecany – nawet w tej postaci – cukrzykom, choć rzeczywiście badania wykazały, że może obniżać poziom cukru we krwi. Alkohol w cukrzycy nie jest też zabroniony – w niewielkich dawkach (lampka wina w danym dniu, raczej nie codziennie) może być stosowany, jeśli stan zdrowia pacjenta jest zadawalający.
Problem z alkoholem polega na tym, że poziom cukru po jego spożyciu wymyka się spod kontroli – istnieje realna groźba hipoglikemii.