Kwas benzoesowy jest zarówno powszechnym składnikiem niektórych świeżych owoców, takich jak jagody, jak również dodatkiem do żywności lub konserwantem. Kwas benzoesowy jest również wytwarzany, gdy bakterie jelitowe przetwarzają polifenole (z spożytych owoców lub napojów). Jest to związek przeciwdrobnoustrojowy powszechnie stosowany jako konserwant żywności w wielu przetworzonych produktach spożywczych, w tym wypiekach, sosach do sałatek, margarynie, cukierkach, gumie, lodach, dipach, sokach i napojach gazowanych, a nawet marynatach. Znajduje się również w wielu kosmetykach i produktach higieny osobistej, takich jak płyn do płukania ust . Kwas benzoesowy jest skutecznym składnikiem środków odstraszających owady. Ma właściwości przeciwgrzybicze, dlatego można go znaleźć w kremach, maściach i preparatach przeciwgrzybiczych na grzybicę stóp i grzybicę. Niektóre chusteczki dla niemowląt zawierają nawet kwas benzoesowy.