Fakty i mity na temat zakwaszania organizmu
Zdrowia dieta jest ważna, ale...
Przetworzone jedzenie ma szkodliwy wpływ na zdrowie, ale wbrew temu, co możemy usłyszeć w reklamach, nie zakwasi naszego organizmu. Warto zdrowo się odżywiać, ale dieta zdrowego człowieka nie ma wpływu na poziom zakwaszenia organizmu. Co więcej, trudno w ogóle mówić o zakwaszeniu organizmu.
Osoby zdrowe nie powinny się zatem przejmować tematem zakwaszenia organizmu, bo nie są w stanie doprowadzić do wzrostu kwasowości w organizmie. W medycynie nie funkcjonuje termin, który nazywa się zakwaszeniem organizmu. Jest natomiast kwasica metaboliczna - bardzo ciężki stan spowodowany zatruciem alkoholem, cukrzycą czy wywołany niewydolnością nerek czy nadczynnością tarczycy. To poważny stan zagrażający życiu, który objawia się m.in. zaburzeniami oddechu i rytmu serca, utratą świadomości. Pacjenta z objawami kwasicy metabolicznej leczy się w szpitalu.
- O zakwaszeniu organizmu trudno mówić w takim sensie, o jakim jest mowa w reklamach i poczytnych poradnikach. Nasz organizm nie zakwasza się ot tak po prostu. Aby mogło dojść do zakwaszenia, a poprawnie kwasicy, musi zdarzyć się sytuacja, która zaburza równowagę kwasowo-zasadową, co dzieje niezwykle rzadko. Nasz organizm jest tak skonstruowany, że w optymalnych warunkach sam reguluje odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkując odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych - mówi dr Magdalena Skotnicka, p.o. kierownika Zakładu Towaroznawstwa Żywności, z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Ekspert dodaje, że nad utrzymaniem równowagi kwasowo-zasadowej czuwają różne układy buforowe krwi i tkanek, regulacja oddechowa poprzez wydalanie dwutlenku węgla przez płuca oraz regulacja metaboliczna. - Działają one bardzo skutecznie i utrzymują właściwe pH. Zatem jedząc produkty uważane za zakwaszające, nie doprowadzimy się do takiego stanu. – podkreśla.
Dieta a zakwaszenie organizmu
Wielel osób zastanawia się, jakie produkty powodują zakwszenie organizmu? Temat zakwaszenia organizmu stał się modny ostatnio i wielu wierzy, że dieta zmienia poziom kwasowości organizmu i powoduje zakwaszenie. - Nic bardziej mylnego. Jedzenie nie wpływa na stan równowagi kwasowo-zasadowej (może ją zaburzyć tylko ekstremalna głodówka), nie powoduje zmiany pH, która miałaby znaczenie dla naszego zdrowia. PH krwi się nie zmieni pod wpływem jedzenia. Dietą możemy wpływać jedynie na pH moczu. Wegetarianie i osoby spożywające dużo warzyw i owoców mają pH lekko zasadowe - dodaje dr Skotnicka.
Odpowiednia kwasowość w organizmie jest bardzo wskazana, zarówno dla kobiet, mężczyzn i dzieci, bowiem zabezpiecza przez infekcjami dróg moczowych, narządów rodnych i ogranicza możliwość rozwoju kamicy. - Powinniśmy prowadzić urozmaiconą dietę i nie dać się nabierać na różnego rodzaju diety odkwaszające. One mogą być skuteczne ze względu na duży udział warzyw, owoców, produktów zbożowych i ziół. Mogą poprawiać samopoczucie i nasz stan zdrowia, bo zawierają witaminy, sole mineralne, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze. Nie zwierają tyle cukrów prostych i nasyconych kwasów tłuszczowych, ale nie ma to nic wspólnego z zakwaszeniem lub odkwaszeniem organizmu. Odpowiednio prowadzona dieta może usprawniać cały system, który jest powiązany z tym co jemy, ile, gdzie, jak szybko i jak często - dodaje dr Magdalena Skotnicka.
Wniosek? Osoby zdrowe nie powinny się zatem przejmować tematem zakwaszenia, bo nie są w stanie doprowadzić do wzrostu kwasowości w organizmie. - Ci, którzy mają kłopoty z tarczycą, nerkami, mają cukrzycę czy nadużywają alkoholu mogą doprowadzić do rozregulowania organizmu, ale zapewne są tego świadomi, bo lekarze o tym informują i zlecają okresowe badania, zatem chorzy są pod stałą kontrolą - mówi.
Skomentuj artykuł
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Mięśniaki macicy. Częsty problem kobiet przed menopauzą
- Andy. Najdłuższy kontynentalny łańcuch górski na kilka wypraw
- Danuta Błażejczyk, piosenkarka, Prezes Fundacji Apetyt na Kulturę, www.danutablazejczyk.pl
- Seniorada. „Aktywni Razem”
- Łucja z Lammermooru z Metropolitan Opera w Nowym Jorku
- „Traviata” na żywo z Royal Opera House!
- Czy po operacyjnym usunięciu żylaków, w przyszłości mogą pojawić się kolejne na tej samej nodze?
- Grzybica to choroba, której nie można leczyć na własną rękę
- Terapia nowotworów klatki piersiowej. Badania naukowe
- Zapraszamy na Senioradę!
gregory | 21-04-2017
Polecam czytać strony o zdrowiu:
http://www.zdrowienatopie.pl/
Jest tutaj wiele dobrych informacji o tym jak racjonalnie o nie dbać.